U zemljama Europske unije se broj 112 koristi kao jedinstveni broj za hitne službe još od 1991. godine, a predstavnici Europske komisije, Vijeća Europe i Europskog parlamenta su 11. veljače 2009. potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je 11. veljače ustanovljen Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je u operativnu funkciju 11. veljače 2005. godine te djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova i neprekidno (24/7/365) osigurava zaprimanje dojava putem telefona, SMS poruka i e-poziva iz vozila.
U prostorijama Službe civilne zaštite Krapina održano je županijsko obilježavanje Dana europskog broja 112. Voditelj Službe civilne zaštite Krapina Miro Klasiček istaknuo je kako je prošle godine zabilježen porast broja poziva u odnosu na prethodnu godinu. U 2022. godini zabilježeno je 24 500 poziva dok ih je godinu ranije bilo 23 tisuće. Od prošlogodišnjih događanja Klasiček ističe situaciju u Termama Tuhelj i požar tvornice u Oroslavju. Ima i zlonamjernih poziva, no kaže Klasiček, manje nego prethodnih godina, a vjeruje da će ih se edukacijom građana svesti na minimum.
Rad Službe civilne zaštite Krapina pohvalili su župan Željko Kolar i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Obilježavanju Dana europskog broja 112 u prostorijama Službe civilne zaštite Krapina nazočili su predstavnici svih županijskih hitnih službi.