Mjesec borbe protiv ovisnosti  u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Za vrijeme trajanja mjeseca borbe protiv ovisnosti raznim aktivnostima nastoji se potaknuti  zajednicu na razmišljanje o bolestima ovisnosti s ciljem prevencije i aktivne borbe protiv bolesti ovisnosti.

Pod  ovisnostima većina ljudi  pomisli na droge. Brz način života i značajne promjene na globalnoj društvenoj sceni razvile su i nove vrste ovisnosti – ovisnost o internetu, ovisnost o kockanju, klađenju i igrama na sreću.

Ovisnosti su kronične i pogubne bolesti. Ovisnostima su posebice izložene mlade osobe kod kojih je ovisnost izrazito štetna i opasna. U Hrvatskoj je zamjetan trend porasta konzumiranja alkohola uz vrlo česta opijanja kod mladih osoba, kao i porast ovisnosti o internetu i društvenim mrežama. Najbolja borba protiv bolesti ovisnosti su aktivnosti koje sprječavaju nastanak ovisnosti. Obitelj, komunikacija, školske i radne sredine su glavna snaga borbe protiv ovisnosti.

Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije provodi preventivni program koji se sastoji od radionica za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole. Kroz radionice se vježbaju stvarne životne situacije i osnažuje ličnost za zadržavanje i poštovanje osobnog stava; podizanje samopouzdanja i pozitivno mišljenje o sebi. Činjenica jest da ne možemo djecu izolirati od štetnih utjecaja te ih u skladu s tim od najranije dobi treba učiti stavovima i vještinama ponašanja, kako bi znali prepoznati rizike i opasnosti i bili u stanju oduprijeti im se te si tako osigurati siguran i zdrav život.

Tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.) provedeno je 6 radionica u dvije osnovne škole na području Krapinsko-zagorske županije.