Svjetski dan hepatitisa obilježava se svake godine 28. srpnja s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa.

Hepatitisi su još uvijek globalni javnozdravstveni izazov jer svakih 30 sekundi u svijetu jedna osoba izgubi život od posljedica bolesti povezanih s hepatitisom. Više od 1.1 milijun života izgubljen je svake godine zbog posljedica zaraze hepatitisom B i C. Na virusne hepatitise B i C stavlja se poseban naglasak budući da pripadaju takozvanim „tihim bolestima“ odnosno bolestima koje dugo vremena teku bez prepoznatih simptoma.

Dugotrajna, neliječena infekcija može uzrokovati teška oštećenja jetre i zdravlja. Testiranje na hepatitis B i C jedini je način pravovremenog otkrivanja bolesti.

U sklopu programa “Program smanjenja štete (harm reduction) zlouporabe droga u Zagrebu, Zadru i Krapinsko-zagorskoj županiji” organizira se i provodi testiranja na HIV i HCV  brzim testovima oralnom tekućinom u prostorijama gdje se program provodi.