Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi širom svijeta i tom prigodom želi se javno zahvaliti, ali i istaknuti izuzetan doprinos dobrovoljnih – neplaćenih darivatelja krvi u opskrbi nacionalnog zdravstvenog sustava s dostatnim količinama sigurne krvi i krvnih pripravaka.

Kako bi se osiguralo da svi kojima je potrebna transfuzija imaju pristup sigurnoj krvi, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv. Učinkovit program darivanja krvi ključan je za zadovoljavanje potrebe za transfuzijom krvi tijekom mirnodopskog vremena, kao i tijekom hitnih slučajeva ili katastrofa, kada postoji porast potražnje za krvlju ili kada to utječe na normalan rad zdravstvenih usluga.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi je podići globalnu svijest o potrebi dostatne sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju osobama kojima donirana krv spašava život, te redovito organiziranje i provođenje akcija dobrovoljnog davanja krvi. Ovogodišnjim sloganom “Darivanje krvi je čin solidarnosti. Darujte krv i spasite život” želi se skrenuti pozornost na ulogu koju dobrovoljno davanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica. Iznimno je važno da se darivateljima krvi da što veća pozornost jer je to način da se i drugi ljudi motiviraju na ovaj plemeniti čin.

U 2021. godini ukupno je u cijeloj RH prikupljeno 185.705 doza krvi, od čega je u organizaciji HCK-DCK prikupljeno 152.302 doza krvi, što je 2.468 doza krvi manje od predviđenog plana za 2021. godinu. U organizaciji Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu prikupljeno je 33.103 doza krvi. Ukupan broj prikupljenih doza krvi u RH na 100 stanovnika  iznosi 4,78 doza krvi, od čega su na organiziranim akcijama društava Crvenog križa prikupljene 3,92 doze krvi na 100 stanovnika.

Od 110 gradskih društava u Republici Hrvatskoj, na prvom mjestu je GDCK Topusko s 16,00 %, GDCK Koprivnica nalazi se sa 10,86 % na drugom mjestu, a na trećem GDCK Osijek sa  10,61 % na sto stanovnika.

Od Gradskih društva CK iz Krapinsko-zagorske županije najveći postotak ima GDCK Krapina koje se sa 8,36 % doza na sto stanovnika nalazi se na 7. mjestu u Republici Hrvatskoj. Ostala Gradska društva CK iz naše županije su postigla slijedeće rezultate: GDCK Donja Stubica 6,94 %, GDCK Klanjec 2,55 %, GDCK Pregrada 5,11 %, GDCK Zabok 5,86 % i GDCK Zlatar 5,93 %, a Krapinsko – zagorska županija je zauzela 4. mjesto u dobrovoljnom davanju krvi sa 6,23 % zahvaljujući radu svih Gradskih društava CK. Na području županije imamo 172 darivatelja koji su krv dali 100 i više puta (muškarci) odnosno 75 i više puta (žene).

Svim dobrovoljnim davateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi koja je mnogima spasila život!