Krapinsko – zagorska županija je danas, 23.ožujka 2022. g.  sa Društvom Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije u prostorijama Poslovno – tehnološkog inkubatora u Krapini potpisala 424.000,00 kuna vrijedan ugovor o sufinanciranju rada Društva. Uz ugovor o sufinanciranju redovne djelatnosti, potpisan je i ugovor za dodatnih 41.000,00 kuna za otplatu ‘leasinga’ za kombi vozilo Renault Master.

Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije uvijek istaknuto kao jedno od najboljih na razini cijele Hrvatske, rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

– Županijsko Društvo Crvenog križa često se ističe kao primjer dobre prakse u mnogim aktivnostima i djelatnostima i valja reći da je ono uvijek u vrhu kada se mjeri učinkovitost, djelatnost i uspješnost rada društava Crvenog križa u zemlji. Neovisno je li u pitanju darivanje krvi, jesu li u pitanju socijalni programi, ili neke druge djelatnosti koje ulaze u djelatnosti Crvenog križa, uvijek je među najboljima – istaknula je Petek.

Krapinsko – zagorska županija iz proračuna izdvaja zakonski postotak kojeg je obvezna izdvajati za financiranje Društva Crvenog križa, no uz to, uvijek nastoji odgovoriti na potrebe Društva kada se one ukažu.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije Davor Šimunović pobrojao je u kojim je sve aktivnostima kroz godinu županijsko Društvo Crvenog križa sudjelovalo, a posebno je istaknuo aktivnosti nakon petrinjskog potresa kada su 102 volontera županijskog Društva u Sisačko – moslavačkoj županiji provela ukupno 7368 sati pomažući tamošnjem stanovništvu. Također, istaknuo je kako je u 2021. godini u cijeloj Hrvatskoj prikupljeno 185.705 doza krvi, a Krapinsko-zagorska županija je zauzela 4. mjesto u dobrovoljnom davanju krvi sa 6,23% . Društvo je nabavljalo i distribuiralo zaštitnu opremu iz skladišta Ravnateljstva civilne zaštite u svrhu poštivanja epidemioloških mjera(ogrtači, gelovi za ruke, rukavice, kirurške mase i drugo), a što se čini i dalje.

Također, otkrio je i  koje aktivnosti planira provesti Društvo  osiguranim sredstvima u 2022. godini- organizirati svečanosti i dodjele priznanja za darivatelje krvi, provoditi edukacije voditelja mladih u osnovnim i srednjim školama iz pružanja prve pomoći,  obilježavati tradicionalne aktivnosti Crvenog križa, nabavljati opremu za zaštitu i spašavanje i provoditi  edukacije i organizirati izlete za volontere.

Ravnatelj je upozorio i na probleme Društva, a to je skladišta i vozni park koji se nalaze na pet lokacija u Gradu. To stvara velike napore vezano uz rad, stoga se trenutno pregovara sa Županijom kako bi se i to riješilo.

Zamjenica župana Jasna Petek je zahvalila svim zaposlenicima županijskog, ali i gradskih društava Crvenog križa, te volonterkama i volonterima koji djeluju u sklopu Crvenog križa, pomažući onda kada je građanima najteže i u situacijama kada trebaju pomoć.