Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja. Tim povodom danas je priređena prigodna svečanost u Krapini, u Društvu Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije.

Događanju je nazočio župan Željko Kolar koji je tom prilikom napomenuo kolika je važnost darivanja krvi za očuvanje ljudskih života, te je istaknuo da je iznimno ponosan što je naša županija po količini darivane krvi i po broju darivatelja među prve tri u Republici Hrvatskoj. U ime organizatora prisutnima se obratio ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije Davor Šimunović koji je istaknuo izuzetan doprinos dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi u opskrbi nacionalnog zdravstvenog sustava dostupnim količinama sigurne krvi i krvnih pripravaka. Ravnatelj je napomenuo iako je vrijeme pandemije koronavirusa, akcije darivanja krvi i dalje su se odvijale i naš sustav nije došao u pitanje, dakle imali smo dostatne količine krvi. Darivateljima krvi zahvalio je i predsjednik Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Petar Bedeniković.

Ispred darivatelja krvi na svečanosti su bili Milka Barlović, koja je darovala krv više od 75 puta, te Franjo Vučilovski koji je krv darovao 122 puta. U kratkom obraćanju oboje su istaknuli da su ponosni što su darivatelji krvi te tako pomažu spašavati ljudske živote.

Svim darivateljima krvi čestitamo 14. lipnja, Svjetski dan darivatelja krvi!

 

Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije