Prepoznavši potrebu za kontinuiranim podizanjem svijesti kod djece, mladih, njihovih roditelja odnosno skrbnika i djelatnika predškolskih i školskih odgojno-obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj o važnosti procjene i podizanja razine sigurnosti u vrtićima i školama te potrebu za kontinuiranim stjecanjem i usavršavanjem znanja, vještina i kompetencija iz prve pomoći, pripremljenosti na izvanredne situacije i psihosocijalne podrške, Hrvatski Crveni križ je u razdoblju od studenog 2018. do siječnja 2021.  s partnerima (dječjim vrtićima i osnovnim školama) provodio projekt „Sigurnije škole i vrtići“ financiran iz EU fondova u sklopu Erasmus+ programa, a uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje i odobrenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projekt se provodio u partnerstvu s nacionalnim društvima Crvenog križa Austrije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Austrijskim Crvenim križem mladih.

Cilj projekta Sigurnije škole i vrtići je staviti naglasak na sljedeće teme: priprema za izvanredne situacije (poplave, potresi, ekstremni vremenski uvjeti, klimatske promjene), prva pomoć, sigurnost u školi/vrtiću, psihosocijalna podrška.

U sklopu projekta razvijena je online platforma koja nudi različite edukativne materijale, aktivnosti, alate i pozadinske informacije iz prethodno navedenih područja. Platforma je lako dostupan i koristan internetski alat s edukativnim materijalima i konkretnim aktivnostima koje odgojitelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici, volonteri i djelatnici društava Crvenog križa mogu koristiti i realizirati u svakodnevnom radu, a nalazi se na www.sigurnija-djeca.hck.hr

U svrhu poticanja društava Crvenog križa na suradnju sa školama i vrtićima s područja njihovog djelovanja, te poticanja škola i vrtića na ostvarivanje prava na oznaku „Sigurna škola“ i „Siguran vrtić“ uslijed provedbe aktivnosti dostupnih na platformi, Hrvatski Crveni križ vrši podjelu kompleta prve pomoći i informativnog letka o projektu Sigurnije škole i vrtići. Komplet prve pomoći i informativni letak dobit će sve matične i područne škole i vrtići na području čitave Republike Hrvatske. Također svako društvo Crvenog križa dobije po pet kompleta prve pomoći za svaku ekipu podmlatka i mladih koje su prijavili za sudjelovanje na Natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa u školskoj godini 2019./2020.

Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije primilo je 317 kompleta prve pomoći i letke o projektu Sigurnije škole i vrtići za područje županije. Raspodjela kompleta prve pomoći prema broju škola, broju vrtića i ekipa prve pomoći napravljena je jučer, 17.03.2021. g., te su isti dan kompleti distribuirani prema Gradskim društvima Crvenog križa Donja Stubica, Klanjec, Krapina, Pregrada, Zabok i Zlatar koji će komplete podijeliti matičnim i područnim školama i vrtićima na području svojeg djelovanja.