Potpisivanje ugovora o županijskom sufinanciranju rada Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Zlatar Bistrica i Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije održano je u srijedu, 3. veljače 2021. godine, u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini.

Župan Željko Kolar potpisao je ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za financiranje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Zlatar Bistrica u 2021. godini sa pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Zlatar Bistrica Darkom Berljakom. Za ovu je namjenu u Proračunu Županije osigurano 142.000 kuna.

Ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za financiranje djelatnosti Hrvatskog Crvenog križa, Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske u 2021. godini je župan Željko Kolar potpisao sa ravnateljem Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Davorom Šimunovićem. Za ovu je namjenu u Proračunu Županije osigurano 465.000 kuna.

Župan se obratio nazočnima sljedećim riječima: “Zahvaljujem Gradskom društvu Crvenog križa, našem HGSS-u na svemu što čine ovih godina u svojim djelatnostima, ali isto tako na jedan poseban angažman koji su imali u 2020. godini koji je bio vezan prije svega za koronavirus što se tiče Društva Crvenog križa, a onda i potresa na području županije i Društva Crvenog križa i HGSS-a koji su bili odmah na pomoći našim ljudima koji su stradali u potresu i pokazali su da sustav funkcionira i da se ljudi mogu osloniti na naše institucije što je izuzetno bitna poruka” – rekao je župan Kolar te dodao kako se potpora Krapinsko-zagorske županije neće zadržati na ovih 607.000 kuna, odnosno da će  kroz nabavu opreme za zaštitu i spašavanje Županija planira uložiti još barem po sto tisuća kuna za svakog od njih.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Davor Šimunović je istaknuo da su prošle godine s dodijeljenim sredstvima nabavili stotinjak kreveta, a Županija je pomogla i kod kupnje vozila koje im pomaže u prijevozu humanitarne pomoći. Dodijeljena sredstva ove godine planiraju uložiti u organiziranje svečanosti i dodjelu priznanja za darivatelje krvi, zatim edukaciju volontera, natjecanje mladih Crvenog križa, informatizaciju društva te za nabavu opreme za zaštitu i spašavanje.

Na potresom pogođenom području, otkrio je ravnatelj Davor Šimunović, izmijenila su se 64 volontera Crvenog križa, odrađeno je 4488 sati, s devet vozila i jednom kuhinjom,  a u KZŽ je prikupljeno 30 tona humanitarne pomoći.