29.12.2020. g. snažan potres magnitude 6,2 s epicentrom nedaleko od Petrinje pogodio je središnju Hrvatsku, a osjetio se u cijeloj zemlji. U razornom potresu poginulo je sedam osoba, a više je osoba ozlijeđeno.
Potres je izazvao veliku materijalnu štetu u Petrinji, Sisku, Zagrebu, a dio stanovnika ostao je bez domova.

Timovi Hrvatskog Crvenog križa pružaju pomoć stradalom stanovništvu od prvog trenutka.

Kako bi se uspostavio što kvalitetniji rad Interventnih timova i volontera, dogovorena je izmjena gradskih/županijskih interventnih timova.

Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije je odmah prvi dan organiziralo tim od 7 članova za odlazak na teren u Petrinju, te su uslijedile izmjene timova i volontera svih Gradskih društava naše županije: Gradskog društva Crvenog križa Donja Stubica, Gradskog društva Crvenog križa Klanjec, Gradskog društva Crvenog križa Krapina, Gradskog društva Crvenog križa Pregrada, Gradskog društva Crvenog križa Zabok i Gradskog društva Crvenog križa Zlatar. Od 29.12.2020. g. do danas 69 volontera iz naše županije odradilo je 4872 sata na terenu u Glini, Sisku, Petrinji i selima u okolici koja su razrušena nakon snažnog potresa. Volonteri su pomagali na poslovima oko smještaja evakuiranog stanovništva, na dostavi prehrambenih namirnica i higijenskih artikala po selima oko Siska i Petrinje, na poslovima slaganja, sortiranja i otpreme humanitarne pomoći, u kuhinji Crvenog križa, pružanju psihosocijalne podrške, te na razvrstavanju pristiglih donacija kako bi do stradalih ljudi stigli uredni i korisni paketi. Mobilni timovi obilazili su najudaljenija sela i zaseoke kako bi podijelili zahtjeve za novčanu pomoć i pomogli ljudima u ispunjavanju istih.

Kontinuirano je pružana podrška osobama iz potresom pogođenih područja izmještenih u Bluesun hotelu “Kaj” Marija Bistrica. Djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Donja Stubica evidentirali su i brinuli o potrebama izmještenih osoba i to kroz humanitarnu pomoć, psihosocijalnu podršku te aktivnosti službe traženja. Humanitarnu pomoć za pripremu obroka stradalima u potresu koje su smještene u hotelu Blue Sun, Marija Bistrica poslala su sva gradska društva Crvenog križa na području županije.

Svim volonterima koji su poklonili ili će tek pokloniti svoje vrijeme i rad, zahvaljujemo na podršci u provedbi naših aktivnosti kojima želimo olakšati ovu situaciju ljudima u potrebi.

Aktivnosti Crvenog križa na potresom pogođenom području se nastavljaju, stoga molimo  sve zainteresirane za volontiranje da se jave u svoje lokalno Gradsko društvo Crvenog križa.