Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt jučer su posjetili Gradsko društvo Crvenog križa Krapina.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina Davor Šimunović kratko je prezentirao aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa i Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije, vezane za borbu protiv širenja novog koronavirusa.

Nakon sastanka u prostorijama krapinskoga Gradskog društva Crvenog križa, predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i Crvenog križa s volonterima su obišli kućanstva sa starijim i nemoćnim osobama, oboljele od koronavirusa koji su na kućnom liječenju, te karantenu za vozače kamiona. Počevši od 15. ožujka vozači kamiona koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz zemlje koja je označena kao zemlja posebnog rizika više ne mogu ići u kućnu samoizolaciju nego isključivo u karantenu.Za Krapinsko-zagorsku županiju određeno je da to bude hotel Well, Terme Tuhelj. Organizaciju i rad karantene vodi Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije, te djelatnici i volonteri Gradskih društava Crvenog križa Donja Stubica, Klanjec, Krapina, Pregrada, Zabok i Zlatar kroz dežurstva od 24 sata.

Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije je otvorilo i liniju za psihosocijalnu podršku za osobe u samoizolaciji ili karanteni od 17. ožujka. Na liniji rade tri djelatnice educirane iz pružanja psihosocijalne podrške, te je do danas primljeno 78 poziva. Osnovni cilj linije je ublažavanje stresnih reakcija, osjećaja panike, straha, brige te jačanje individualnih resursa u nošenju sa situacijom. Podrška je dostupna svakodnevno na broju 091/1995005 svaki dan od 7.00 do 22.00 sata.

Tom prilikom pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut je naglasio kako je cijeli sustav civilne zaštite (od državne do lokalne razine) uključen u provođenje mjera i odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te istaknuo kako je riječ o cca 18 000 angažiranog ljudstva, što uključuje djelatnike Ravnateljstva civilne zaštite, članove Nacionalnog i lokalnih stožera civilne zaštite, povjerenike za civilnu zaštitu, operativne snage sustava civilne zaštite (vatrogastvo, HGSS, HCK) te pripadnike postrojbi opće namjene i specijalističke postrojbe civilne zaštite.

Posebno je istaknuo važnost angažmana kompletnog zdravstvenog sustava u kojem trenutno radi oko 72 000 osoba (koji uključuje zdravstvene i nezdravstvene djelatnike).

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt zahvalio se svim volonterima  koji danonoćno služe onima kojima je pomoć potrebna, a i svim ostalima, istaknuvši pilot projekt  u kojem djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa obilaze oboljele od koronavirusa na kućnom liječenju, s ciljem rasterećenja zdravstvenog sustava.

Pomoćnik Trut je na kraju izrazio zadovoljstvo organizacijom i opremljenošću Gradskog društva Crvenog križa Krapina, istaknuvši da su rezultati vidljivi i na visokoj razini. Hrvatski Crveni križ jedna je od temeljnih operativnih snaga i od velike su pomoći, ne samo u segmentu pružanja pomoći potrebitima, već i u pružanju logističke pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Više od 2000 volontera i nekoliko stotina djelatnika Crvenoga križa svakodnevno diljem Hrvatske pružaju pomoć osobama u potrebi, a za sve njih otvoren je i besplatni telefon 0800 1188. Na taj broj mogu se javiti svi kojima je potrebna pomoć.