U Zlatar Bistrici, u novoj zgradi stanice Hrvatske gorske službe spašavanja Stanica Krapina, povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske, održana je sjednica Stožera civilne zaštite Krapinsko — zagorske županije.

Svoj rad predstavili su Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije, Služba Civilne zaštite Krapina, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Krapina, Policijska uprava krapinsko – zagorska, Vatrogasna zajednica Krapinsko – zagorske županije i Zavod za hitnu medicine Krapinsko – zagorske županije.

Osim izlaganja o aktivnostima na području civilne zaštite u protekloj godini, na sjednici je poseban naglasak stavljen na do sada poduzete i planirane mjere vezano za aktualnu situaciju oko koronavirusa. Kako je pojasnio načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek, iako je sjednica trebala biti svečana, dobivena je preporuka da se sjednice Stožera održavaju radno, a pozvani su i svi načelnici i gradonačelnici.

Župan Željko Kolar naglasio je kako se u par primjera sumnje na zarazu korona virusom pokazalo da dogovoren protokol dobro funkcionira. – Na vrijeme smo nabavili potrebnu opremu, zaštitne maske, odjela i naočale i odredili mjesto za izolaciju u Općoj bolnici Zabok. Poseban auto od Zavoda za hitnu medicinu smo odredili da se koristi za prijevoz potencijalno zaraženih osoba, na svim graničnim prijelazima dogovorili smo dezinfekciju i zbrinjavanje infektivnog otpada, odredili smo prostor za karantenu na području Krapinsko-zagorske županije. Sa sigurnošću mogu reći da smo jedan od Stožera koji je najspremniji za koronavirus. Bitno je da gradonačelnici i načelnici znaju što su Krapinsko-zagorska županija i Stožer civilne zaštite i sve službe napravili do sada prema naputcima Stožera CZ Republike Hrvatske i da su najodgovorniji ljudi u gradovima i općinama upoznati s tim mjerama i preporukama koje je dao Stožer – istaknuo je župan.