Danas, 31. siječnja, Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u prostorima Županije je potpisao ugovore s predsjednikom Matice umirovljenika Nikolom Caparom, i ravnateljem Društva Crvenog križa KZŽ Davorom Šimunovićem o dodjeli sredstava za 2020. godinu. Za rad Matice umirovljenika KZŽ predviđeno je sufinanciranje u iznosu od 400 tisuća kuna, dok je za sufinanciranje rada Društva Crvenog križa KZŽ predviđeno 395 tisuća kuna.

Nazočnima se obratila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek te istaknula da je Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije vrijedan suradnik i partner. Društvo Crvenog križa djeluje na području pružanja različitih socijalnih usluga na području naše županije, intervenira u različitim elementarnim nepogodama, a vrlo su značajne i njihove preventivne akcije i projekti koje provode. Isto tako valja istaknuti da smo godinama na samom vrhu u području dobrovoljnog darivanja krvi – rekla je Jasna Petek.

Ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ Davor Šimunović naglasio je kako će Društvo sredstva iskoristiti razvojno i namjenski, kako za vlastitu djelatnost, tako i za pomoć svim gradskim društvima na području njihovog djelovanja, a to su Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica, Klanjec, Krapina, Pregrada, Zabok i Zlatar.

– U okviru svojih djelatnosti organiziramo međužupanijska i državna natjecanja iz pružanja prve pomoći za naše mlade, kao i svečanosti povodom dodijele priznanja u tekućoj godini, darivateljima krvi. Imamo preko 140 darivatelja krvi koji su krv dali sto i više puta, a prosjek u Hrvatskoj je četiri posto, dok on u našoj županiji iznosi preko sedam posto. Također organiziramo posjete darivateljima krvi prilikom dodijele priznanja predsjednika Republike Hrvatske, zatim provodimo različite edukacije za ravnatelje, djelatnike i volontere. Isto tako pomažemo i migrante kroz kupovinu “lunch paketa“ koje onda dijelimo po našim gradskim društvima, kao i policijskim i graničnim postajama. Razvijamo dalje i računalne programe, a novost je da ćemo ove godine vezano za službu traženja uspostaviti i kupiti ruksake odnosno setove za sedam društava, koji će sadržavati propisane obrasce, uredski materijal, punjače mobitela i laptope koji će olakšati rad gradskim društvima. Društvo Crvenog križa KZŽ će biti domaćin pokazne međunarodne vježbe koja će se održati u listopadu, a na kojoj ćemo upriličiti scenarij velikog potresa. Sudjelovat će članovi Crvenog križa iz Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Isto tako od 1. siječnja ove godine krenuli smo s projektom sklonište za djecu i odrasle osobe – žrtve obiteljskog nasilja koje će za koji mjesec biti u punoj funkciji – istaknuo je ravnatelj Davor Šimunović.