Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Krapinsko – zagorskoj županiji obilježen je promocijom projekta Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, pod nazivom „Lily“ # RESPECTUS – SPRIJEČIMO NASILJE PREMA ŽENAMA, kojim se nastoji senzibilizirati javnost na pogubnost i razarajući karakter svih pojavnih oblika nasilja prema ženama, utjecati na svijest o vlastitom angažmanu i neophodnosti stvaranja međusobne snošljivosti i uvažavanja svake ličnosti i osobnosti.

Policijska uprava krapinsko-zagorska u suradnji sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije provela je jučer, 25. studenog, u dvorani za priredbe Srednje škole u Krapini, jednu od aktivnosti projekta „Lily“ u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Srednje škole Krapina.

Program događanja sastojao se od tematske izvedbe pod nazivom „Progovori“, prikazivanja videospota pjesme „Lily“ glazbenika Marina Ivanovića „Stoke“ napisane samo za potrebe projekta kao i kroz pokaznu vježbu Interventne jedinice Policijske uprave i učenica Srednje škole Krapina na temu jačanja samopouzdanja i osnaživanja žena – putem tehnika samoobrane, pokazana je spremnost da prekinemo šutnju i reagiramo na nasilje.

Prisutnima su se na temu sprečavanja svih oblika nasilja nad ženama obratili načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Robert Pavić, zamjenica župana krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović.
U deset mjeseci ove godine na području naše županije, nažalost skoro svakodnevno zabilježeni su prekršaji nasilja u obitelji, točnije zabilježeno je 289 prekršaja nasilja u obitelji, za 20-tak posto manje u odnosu na isti period prethodne godine. Ove godine zabilježeno je i 59 kaznenih djela nasilja u obitelji.

U dijelu programa „Progovori“ čitale su se vrlo dojmljive priče tematski vezane uz nasilje  i to priče šest odraslih žena žrtvi nasilja od svojih partnera, jedna priča odrasle muške osobe počinitelja nasilja prema supruzi i jedna priča djeteta odraslog u obitelji gdje je bilo prisutno nasilje.

Djelatnica Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Valentina Klasiček, sudjelovala je u dijelu programa „Progovori“, te je na taj način Društvo Crvenog križa KZŽ podržalo projekt i njegovu poruku.