Edukatorice, volonterke Gradskog društva Crvenog križa Donja Stubica, održale su 16. studenog 2019., edukaciju ”Realističan prikaz ozljeda”, u prostorima ureda GDCK Donja Stubica.

Ideja o realističnom prikazu ozljeda i imitaciji stanja ozljeđenih javila se u Velikoj Britaniji, neposredno nakon drugog svjetskog rata. Razlog tome bila je to što se pokazalo da i stručno osposobljeno osoblje može ”blokirati” u radu. Odabrana je grupa glumaca za prikazivanje ozljeda oblikovanih pomoću ”šminke”, tako da se medicinsko osoblje u toku nastave privikavalo na izgled ozljede i osposobljavali da pravovremeno i na pravi način djeluju u različitim situacijama.

Edukacija obuhvaća upoznavanje materijala i priprema istih za realističan prikaz ozljeda, šminkanje ozljeda i odnos između scenarija, šminke i glume.

Realistični prikaz ozljeda važan je za Crveni križ u pripremi i održavanju natjecanja mladih, Nacionalnog natjecanja prve pomoći za odrasle kao i za razne vježbe pripreme djelovanja u kriznim situacijama, a sve u svrhu što bolje pripremljenosti u stvarnim situacijama.