Dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno – principi su na kojima se temelji dobrovoljno darivanje krvi u Hrvatskoj počevši još od 25. listopada 1953. godine kada je u organizaciji Crvenog križa u Sisku organizirana i provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi, zbog čega je taj dan proglašen – Danom dobrovoljnih davatelja krvi.

Od tada do danas broj doza prikupljene krvi u stalnom je porastu te smo čak i kroz Domovinski rat uspjeli postići da niti jednom ranjeniku nije bio ugrožen život zbog pomanjkanja krvi. Uz veliko srce i humanost naših davatelja, kroz godine smo uspjeli doći do onoga čemu teži svaka zemlja na svijetu – potpunu samodostatnost u osiguranju potreba za krvi u cijeloj zemlji. Samodostatnost opskrbe zdravstva s dovoljnim i sigurnim količinama potrebitih doza krvi za svaku zemlju predstavlja nacionalno bogatstvo, stoga moramo biti ponosni jer naš razvijeni sustav organizacije i kontinuiranog provođenja akcija prikupljanja krvi zadovoljava potrebe zdravstva Republike Hrvatske. Brojke koje smo ostvarili u 2017. godini kada smo, u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa, a uz pomoć velikog broja volontera prikupili 159 617 doza ukazuju nam upravo na to.

Sagledavajući promjene koje se događaju u modernom društvu Hrvatski Crveni križ odredio je smjernice djelovanja da bi razina davalaštva i u budućnosti ostala na jednakom nivou, te da sve ono što davatelji svojom nesebičnošću postižu dobije još veći značaj kao o broju doza tako i mjestu davatelja u društvu. Rad na iznalaženju motivacije da građani koji do sada nikada nisu davali krv uvide važnost toga i počnu davati krv orijentirajući se posebice prema mladim ljudima jedan je od primarnih zadaća Hrvatskog Crvenog križa kao i borba za promjenu odnosa prema dobrovoljnim davateljima krvi te da se svima onima koji žele dati krv približimo što više, dolazeći na njihova radna mjesta ili organizirajući akcije u manjim sredinama.

Sa željom da se dobrovoljni davatelji krvi svojim humanim činom istaknu u svojoj sredini i da im se iskaže društveno vrednovanje Hrvatski Crveni križ svake godine predlaže Uredu Predsjednice RH višestruke dobrovoljne davatelje Krvi koji su ostvarili 100 davanja – muškarci i 75 davanja – žene za odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Danas kada obilježavamo vaš Dan Hrvatski Crveni križ želi odati počast i zahvaliti svim dobrovoljnim davateljima krvi koji darujući krv spašavaju mnoge ljudske živote.

Poštovani dobrovoljni davatelji krvi budite ponosni jer ste svojim humanim davanjem dijela sebe spasili mnoge živote i mnogima vratili osmijeh na lica.

Svim dobrovoljnim davateljima krvi, volonterima i djelatnicima čestitamo.

  1. LISTOPAD – DAN DARIVATELJA KRVI