Krapinsko – zagorska županija i Županijsko povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga organizirali su,  13. prosinca obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koje je održano u Velikog Galeriji Grada Zaboka. Okupljene je pozdravio zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek, koji je istaknuo kako su iskustva pokazala da su najučinkovitiji preventivni programi koji se provede u suradnji odgojno – obrazovnih ustanova, zdravstvenih i socijalnih službi, medija i lokalne zajednice te da svi oni u našoj županiji vrlo dobro surađuju.

Predavanje na temu “Odnosi u funkciji zaštite i ugroze mentalnog zdravlja” održala je prof. dr. sc. Vlasta Rudan, dr. med., spec. psihijatar, a prisutnima je predstavljena i smotra nekih županijskih preventivnih programa koje provode odgojno – obrazovne ustanove, te ključne ustanove i organizacije civilnog društva. Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije je na smotri predstavilo preventivne aktivnosti „Programa suzbijanja bolesti ovisnosti i smanjenja štete“ Ministarstva zdravstva, te primjere dobre suradnje sa ostalim službama.

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca, s ciljem senzibilizacije javnosti za borbu protiv ovisnosti. Obilježavanjem se nastoji upozoriti sveukupnu javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti, te potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i poduzimanje zajedničkih akcija za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu.