Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije se odazvalo na poziv za prijavu aktivnosti unutar projekta „Sigurnost na vodi“ koji je objavila Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa. Prijavljen je projekt za provođenje aktivnosti rada s djecom na upoznavanju kodeksa sigurnosti na vodi (radionica „Kodovi sigurnosti na vodi“) i aktivnost osiguranja i edukacije djece na velikom finalu Sportskih igara učenika na bazenima u Krapinskim Toplicama. Cilj projekta „Sigurnost na vodi“ Službe spašavanja na vodi i ekološke zaštite priobalja HCK je prevencija nesreća vezanih uz vodu/more.

Radionice „Kodovi sigurnosti na vodi“ provodile su se za učenike trećih i četvrtih razreda Osnovnih škola na području djelovanja GDCK Donja Stubica, GDCK Klanjec, GDCK Krapina, GDCK Pregrada, GDCK Zabok i GDCK Zlatar, a provodio ih je volonter Crvenog križa i spasilac na vodi Zdenko Babić. Od 25.04.-18.05.2017. godine održano je 39 radionica u 32 Osnovne škole na području županije, a u radionicama je sudjelovalo 896 učenika. Učenici su putem radionice usvojiti znanja o opasnostima koje vrebaju na moru, rijekama i jezerima, bazenima, koja je uloga spasioca i spasilačke službe, te ponešto o ekološkoj zaštiti priobalja. Djeca i mladi iz škola na našem području često posjećuju toplice koje su u blizini (Tuheljske, Krapinske toplice, Stubičke toplice, Jezerčica..), svake godine škole organiziraju Školu u prirodi na moru, te djeca zajedno sa svojim obiteljima odlaze tijekom ljetnih praznika na more. Upravo zbog svega navedenog željeli smo educirati djecu o opasnostima koje vrebaju na moru, bazenima; kako se odgovorno ponašati u blizini vode; ekološkoj zaštiti priobalja te ulozi i radu spasioca.

Evaluaciju radionice su ispunjavali razrednici, te smo analizom rezultata utvrdili da su sudionici bili vrlo zadovoljni radionicom, da im je tema bila zanimljiva i tema radionice primjerena djeci. Poticaj za provedbu ovog projekta i sljedeće godine daju nam izvrsni rezultati evaluacije i dodatni komentari – „..Vrlo stručno, primjereno djeci i edukativno, te preporučamo da svake godine 4. razredi budu uključeni..!“.