Hrvatski Crveni križ, Nacionalno društvo Crvenog križa Republike Hrvatske, u skladu sa svojim humanitarnim mandatom i osnovnim načelima, provodi programe pomoći i zaštite tražitelja međunarodne zaštite i osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom, i drugim migrantima u potrebi, u suradnji i uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), te drugih nadležnih institucija i udruga civilnog društva.

Osnovu za rad Crvenog križa s tražiteljima međunarodne zaštite i osobama pod međunarodnom  i privremenom zaštitom i drugim migrantima u potrebi donose osnovna načela Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Migracijska politika Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Kao član Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatski Crveni križ naglašava važnost osiguravanju pristupa i pružanju humanitarne pomoći svim ranjivim skupinama migranata, bez obzira na njihov status, poštujući njihovo dostojanstvo i pravo na različitost, te potičući njihovo socijalno uključivanje i integraciju u društvo.

Prošli tjedan Hrvatski Crveni križ organizirao je jednodnevni izlet autobusom za cca. 40 osoba u statusu tražitelja azila iz (euro azijskih zemalja i Afrike) koji su sa nekoliko voditelja iz Crvenog križa došli u posjet Krapinsko-zagorskoj županiji. Nakon posjeta Muzeju krapinskih neandertalaca i ručka u obližnjem OPG-u posjetili su i prostore, te skladišta Gradskog društva Crvenog križa Krapina i Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije. Uz tople napitke (čaj i kava) ukratko im je prezentiran rad Crvenog križa. Uz druženje koje je trajalo nešto više od sat vremena izrazili su zadovoljstvo viđenim, a neki od njih izrazili su želju za ostankom i zapošljavanjem u Crvenim križu.