U Zagrebu je 7. prosinca 2022. g. održan godišnji sastanak predsjednika društava Hrvatskog Crvenog križa. Uz predsjednika Hrvatskog Crvenog križa dr. Josipa Jelića, sastanku je nazočilo 74 predsjednika iz svih dijelova Hrvatske.

Na dnevnome redu našle su se brojne aktualne teme poput izmjene i dopune Zakona o Hrvatskom Crvenom križu, izmjene i dopune Statuta Hrvatskog Crvenog križa te provođenje prve pomoći kao tradicionalne djelatnosti Crvenoga križa.

Upravo temu prve pomoći dr. Jelić je posebno izdvojio u uvodnom dijelu sastanka naglasivši kako je nužno uložiti dodatan napor u jačanju prve pomoći.

Dr. Jelić napomenuo je i kako će Hrvatski Crveni križ u 2023. proslaviti svoju 145. obljetnicu postojanja: „Ovu značajnu obljetnicu dočekujemo veliki i jaki jer iza nas stoji predan rad i trud koji je prepoznat ne samo u domaćim okvirima nego i u inozemnima. Mi smo kao velika obitelj i zajedno smo tijekom godina doživjeli mnoge teške situacije, ali i prave zvjezdane trenutke stoga zaista možemo biti ponosni na sve što smo napravili, posebno u zadnjih desetak godina.“

Predsjednici društava Crvenog križa imali su prilike upoznati se i s Programom rada Hrvatskog Crvenog križa za 2023. godinu kroz koji ih je detaljno proveo izvršni predsjednik Robert Markt.

Godišnji sastanak predsjednika društava Hrvatskog Crvenog križa prilika je i za razmjenu iskustava i ideja, kao i primjera dobre prakse koju svaki od predsjednika može onda implementirati i u svojoj lokalnoj sredini.

Iz Krapinsko-zagorske županije sastanku su prisustvovali predsjednici GDCK Donja Stubica, Klanjec, Krapina, Pregrada, Zabok, Zlatar i predsjednik Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije.