U Zaboku je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga 2022. godine, predstavljena kampanja „16 dana aktivizma: proGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se!“ te održan stručni skup Stereotipi kao izvor neravnopravnosti”.

Kampanja „16 dana aktivizma“ provodi se svake godine u cijelom svijetu s ciljem ukazivanja na neravnopravnost, diskriminaciju, stereotipe i predrasude prisutne u društvu, a čijeg dalekosežnog negativnog utjecaja često ni sami nismo svjesni. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u suradnji s ZIP portalom kampanju na području naše županije provodi pod nazivom „proGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se!“

Kampanja j krenula na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a  predstavile su je zamjenica župana Jasna Petek, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Snježana Romić i predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko-zagorske županije i vlasnica ZIP portala Snježana Leljak.

O rodno uvjetovanom nasilju će tijekom 16 dana kampanje govoriti 16 osoba iz javnog života – svoje poruke javnosti poslat će osam žena i osam muškaraca, a biti će objavljivane preko radija, tiska i putem raznih portala.

Na stručnom skupu izlagali su Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i  predsjednik Pragme i Hrvatske mreže protiv siromaštva Nedjeljko Marković.

Teme skupa su bili rodni stereotipi, rodne norme koje su podloga svih rodnih neravnopravnosti pa i usko povezani sa nasiljem protiv žena. Izlagači su naglasili da je važna prevencija, da od vrtića nadalje razgovaramo s mladima o kvalitetnim, ravnopravnim odnosima, komunikaciji, izražavanju emocija, postavljanju granica i prepoznavanju različitih oblika nasilja.

Predstavljanju kampanje i stručnom skupu prisustvovala je Valentina Klasiček ispred Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije.