U sklopu Interreg projekta CRO-SI-SAFE, jučer 6.10.2022. g., u tvornici Predionica Klanjec održana je prekogranična demonstracijska vježba žurnih službi Krapinsko-zagorske županije u suradnji sa slovenskim partnerima.

Vježba je simulirala slučaj eksplozije u tvornici i prometne nesreće s velikim brojem unesrećenih, a glavni dionici bili su Policijska uprava KZŽ, Vatrogasna zajednica KZŽ, Zavod za hitnu medicinu KZŽ, Društvo Crvenog križa KZŽ, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Zlatar Bistrica i Dom zdravlja KZŽ, odnosno sve službe koje bi u stvarnoj situaciji bile na raspolaganju Stožeru civilne zaštite.

Ispred Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije na vježbi su sudjelovali djelatnici i volonteri iz GDCK Donja Stubica, GDCK Klanjec, GDCK Krapina, GDCK Pregrada i GDCK Zabok, s 3 vozila. Sudjelovalo je 16 osoba- 5 osoba za realističan prikaz ozljeda, 2 osobe za psihosocijalnu podršku, 5 osoba u timu prve pomoći i 4 osobe u timu za potporu i komunikaciju.

Tim za potporu i komunikaciju postavio je šator iz kojeg su se dalje koordinirali timovi. Tim prve pomoći zbrinjavao je lakše ozlijeđene u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu KZŽ, tim za psihosocijalnu podršku pružao je podršku ozlijeđenima, a  služba traženja (obnavljanje obiteljskih veza) prikupljala podatke u kojim su bolnicama i zdravstvenim ustanovama ozlijeđene osobe smještene.

Zahvaljujemo svim djelatnicima i volonterima na angažmanu za uspješno provedenu vježbu te organizatorima na pozivu i suradnji.