I ove godine u Hrvatskoj se 25. listopada obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. U Željezari u Sisku 25. listopada 1953. godine održana je prva organizirana akcija DDK. Iste godine su u Krapini, Humu na Sutli, Zlataru i Bedekovčini također organizirane akcije darivanja krvi gdje je prikupljeno 280 bočica krvi.

U 2020. godini ukupno je u cijeloj RH prikupljeno 176.938 doza krvi. Ukupan broj prikupljenih doza krvi u RH na 100 stanovnika iznosi 4,13 doza krvi.

Od Gradskih društva CK iz Krapinsko-zagorske županije najveći postotak ima GDCK Krapina koje se sa 7,34 % doza na sto stanovnika nalazi se na 6. mjestu u Republici Hrvatskoj. Ostala Gradska društva CK iz naše županije su postigla slijedeće rezultate: GDCK Donja Stubica 6,83 %, GDCK Klanjec 2,78 %, GDCK Pregrada 3,63 %, GDCK Zabok 5,60 % i GDCK Zlatar 5,11 %, a Krapinsko – zagorska županija je zauzela 3. mjesto u dobrovoljnom davanju krvi sa 5,65 % zahvaljujući radu svih Gradskih društava CK. Prvo mjesto zauzela je Koprivničko križevačka županija sa 6,24 %.

U Spomen knjizi darivatelja krvi zaključno sa 25.10.2021. godinom nalazi se 175 darivateljica i darivatelja krvi koji su krv dali (žene 75 i više puta i muškarci 100 i više puta).

2020. godina je zbog pandemije virusom COVID-19 bila posebno izazovna i zahtjevna za organizaciju provedbu akcija davanja krvi jer se zbog opasnosti od širenja zaraze moralo raditi po preporukama i poštivati strogo propisane epidemiološke mjere zbog sigurnosti darivatelja i djelatnika. Nastala cjelokupna situacija odrazila se na broj prikupljenih doza krvi jer su mnogi darivatelji bili spriječeni odazvati se na akcije davanja krvi zbog mjere izolacije ili samoizolacije a i mnogi su imali organiziran rad od kuće. Sve iskazane potrebe zdravstva za krvi i krvnim pripravcima su podmirene u prošloj i ovoj godini unatoč većim potrebama zbog potresa, turističke sezone i manjeg odaziva darivatelja.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se diljem Hrvatske akcijama darivanja krvi te svečanostima na kojima se darivateljima uručuju priznanja i zahvalnice. Svečanost obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Krapinsko-zagorskoj županiji održala se danas, 25.10.2021. g., u Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini, gdje je župan Željko Kolar zajedno sa svojom zamjenicom Jasnom Petek i pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, udruge i mlade Martinom Gregurović Šanjug održao  prijem za darivatelje koji su krv darovali sto i više puta, odnosno darivateljice koje su krv dale 75 i više puta. Darivateljima su podijeljena priznanja Hrvatskog Crvenog križa i prigodni pokloni Krapinsko-zagorske županije.

Predsjednik Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije Petar Bedeniković istaknuo je da mu je čast biti predsjednikom županijskog društva koje ima tako dobra i kvalitetna gradska društva Crvenog križa koja skrbe za volontere i darivatelje krvi, pa uputio zahvalu darivateljima i darivateljicama. – Za to im se može reći samo veliko hvala jer jedna doza spašava tri života, a mi imamo 175 darivatelja krvi koji su je darivali preko sto puta, što znači da su naši darivatelji spasili na tisuće života. Možemo biti ponosni na tu plemenitu, časnu i humanitarnu dužnost koju oni obavljaju. Nadam se da će i dalje biti dobrog zdravlja i da će i dalje moći davati krv. Želim im dug život i da nastave raditi kao promotori kako bismo imali što više novih darivatelja krvi – poručio je Bedeniković.

I na kraju dragi darivatelji darujući krv ugradili ste dio sebe u živote drugih ostavljajući na taj način neizbrisiv trag u novim životima te postali karika koja povezuje zdravlje i bolest na najčovječniji način, darujući onima u potrebi nadu u oporavak i daljnji život.

Dragi darivatelji krvi, ovim Vam putem želimo zahvaliti na iskazanoj ljubavi i humanosti, kao i na svemu što činite kako bi se izgradila i podigla svijest ljudi o kulturi kontinuiranog davanja krvi kao građanskoj dužnosti.

Cijenimo vašu plemenitost i od srca vam čestitamo 25. listopada – DAN DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI.