Danas 18. listopada 2019. godine, diljem Europe obilježava se Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Ovaj se dan obilježava od 2007. godine preventivnim aktivnostima te podizanjem svijesti javnosti o ovom problemu.

Trgovanje ljudima jedno je od najozbiljnijih kršenja ljudskih prava suvremenog doba. Svake godine, tisuće žena, djece i muškaraca postanu žrtvama trgovanja ljudima u vlastitim zemljama i inozemstvu. Trgovanje ljudima prisutno je u svim zemljama svijeta.

Hrvatski Crveni križ od 2002. godine aktivno djeluje na području odgovora na trgovanje ljudima i radi na prevenciji, edukaciji, izgradnji kapaciteta te izravnoj pomoći i zaštiti žrtava trgovanja ljudima. U suradnji s lokalnim društvima Crvenog križa provodi edukaciju djece i mladih o trgovanju ljudima, a osobita pozornost usmjerena je na mlade osobe koje završavaju obrazovanje i ulaze na tržište rada.

U skladu s temeljnim načelima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te svojim mandatom humanitarne organizacije, Hrvatski Crveni križ uključen je u niz aktivnosti prevencije, identifikacije te podrške i zaštite žrtva:

  1. Pruža podršku odraslim žrtvama trgovanja ljudima;
    2. Provodi aktivnosti u lokalnoj zajednici s ciljem podizanja svijesti građana o rizicima trgovanja ljudima i mjerama zaštite te provodi edukativne aktivnosti za različite ciljane skupine (djeca i mladi u školama i vrtićima, osobe starije životne dobi i ostale ranjive osobe u društvu);
    3. Aktivno zagovara  prava žrtava i poboljšanje sustava identifikacije, pomoći i zaštite;
    4. Jedan je od koordinatora Europske mreže društava Crvenog križa „European Red Cross Action for Trafficked persons Network“.

Povodom Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima, Društvo Crvenog križa u suradnji sa Policijskom upravom Krapinsko zagorskom je u Srednjoj školi Krapina održalo radionicu na temu prevencija trgovanja ljudima, a održale su je policijska službenica za prevenciju Andreja Jurić iz Policijske uprave Krapinsko-zagorske i Valentina Klasiček mag. soc. rada iz Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije. Na radionici je sudjelovalo 38 učenika iz dva 3. razreda Srednje škole Krapina.

Putem edukacije učenike se nastoji upoznati s ovim velikim problemom, s naznakama gdje mladima vreba opasnost; ekskurzije, prva zaposlenja, izlasci, studij, načinima na koje mogu biti uvučeni u trgovinu ljudima, upoznati ih sa skrivenim načinima manipulacije, a posebice postupcima kojima mogu izbjeći da postanu žrtve trgovanja ljudima, kao i institucijama, organizacijama i udrugama koje pružaju ili mogu pružiti pomoć u slučajevima trgovanja ljudima. Mladi su dobili napomene kako se ponašati kad prihvaćaju posao, kada putuju, što obaviti prije kretanja na put, kako se ponašati u stranoj državi, gdje mogu potražiti pomoć i savjet.