Zbog naglo nastale promijene životne situacije, poput ove koju sada proživljavamo, uzrokovane pandemijom koronavirusa, koja dovodi do povećane razine stresa, anksioznosti, depresije i straha, psihosocijalna podrška postaje važan aspekt odgovora na ovu specifičnu situaciju, kako bi se pružila podrška oboljelima i olakšao njihov povratak u zajednicu.

Izolacija ili karantena kao jedan od načina sprečavanja širenja epidemije u tom je smislu neophodna, no s druge strane dovodi do pojačanog osjećaja usamljenosti, straha i panike. Stoga je iznimno važno pružiti podršku osobama koje su trenutno u izolaciji i to kroz pružanje informacije o učinkovitim načinima nošenja sa stresom koji im u toj situaciji mogu pomoći.

Upravo zbog toga Hrvatski Crveni križ ima otvorene telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni.

Podrška je dostupna na broju 091/7261208 svaki dan od 8.00-16.00 sati.

Preporuke za osobe u (samo)izolaciji za lakše nošenje sa stresnom situacijom

Iznimno je stresno kada ste fizički izolirani ili čekate rezultate testova. Tijekom izolacije i čekanja, postoji mnogo stvari koje izolirana osoba ne može kontrolirati, ali sljedeće može pomoći:

•Napravite nešto za što nikad niste imali vremena zbog posla ili drugih obaveza: naučite novu vještinu.

•Kognitivne vježbe: čitajte, pišite, rješavajte križaljke ili sudoku odnosno radite aktivnosti koje potiču razmišljanje.

•Pokušajte pronaći nešto pozitivno u situaciji u kojoj se nalazite: humor je najdjelotvorniji lijek protiv bespomoćnosti i smanjuje anksioznost i frustraciju.

•Održavajte kontakte s članovima obitelji i prijateljima: nazovite nekoga s kim se niste dugo čuli, pošaljite im poruku ili koristite druge načine komunikacije s drugim ljudima.

•Zdravo se hranite, dovoljno spavajte i ako imate dovoljno prostora, vježbajte: na taj način tijelo će vam ostati snažno i boriti se protiv stresa.

•Ako ste religiozni, molitva može biti djelotvorna u nošenju sa situacijom.

•Koristite neke od tehnika upravljanja stresom: postoje različite tehnike opuštanja koje vam mogu pomoći da reducirate stres i da upravljate s vrtlogom emocija u kojem se nalazite (npr. pravilno disanje).

•Prihvatite svoje osjećaje: doživljavanje stresne situacije može prouzročiti razne emocionalne reakcije kao što su ljutnja, frustracija, anksioznost, krivnja itd. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazite ovo su normalne reakcije.