Hrvatski Crveni križ pokrenuo je program „Čuvajmo ih“ kojim će za 23.000 starijih osoba slabijeg imovinskog stanja, osigurati zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva, a sve s ciljem smanjenja rizika zaraze koronavirusom.

Iz Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa prema županijskim društvima Crvenoga križa krenula je distribucija osobne zaštitne opreme koja će tijekom studenoga i prosinca biti podijeljena korisnicima starijima od 65 godina.

Pakete opremljene zaštitnim maskama i dezinficijensom dijelit će društva Crvenog križa diljem Republike Hrvatske, a podjelu ili preuzimanje paketa dogovarat će pojedinačno s korisnicima.

„Situacija u kojoj živimo teško pada svima, a posebno našim starijim sugrađanima. Mi im pomažemo već mjesecima, ulazimo u njihove domove i svjesni smo da svi zajedno moramo paziti na njih i omogućiti im kvalitetnu zaštitu. Naši bake i djedovi nerijetko razgovore završavaju pozdravom „čuvaj se“, a sada je na nama red da im kao društvo pružimo podršku i sačuvamo ih, koliko je to moguće, te im pošaljemo poruku kako su važni članovi naše zajednice koji obiluju mudrošću i životnim iskustvom od kojeg možemo učiti“, istaknuo je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Iako s maskama živimo već devet mjeseci, dio ljudi još uvijek nije naučio kako ih pravilno nositi. “Maska štiti nas same, kao i druge oko nas, ali samo ako se pravilno nosi. Maska mora prekriti nos, usta i bradu jer jedino tako obavlja funkciju zaštite”, poručio je dr. Siniša Zovko.

Starije osobe, a posebno one koje žive u siromaštvu, iznimno su ugrožena skupina za vrijeme prirodnih katastrofa i kriza pa tako i pandemije. COVID – 19 svima nam promijenio je svakodnevicu, ali najviše ipak starijim osobama kojima je ograničen kontakt s mlađim članovima obitelji,  vrtićkom djecom i školarcima, prijateljima i kolegama.

Realizaciju ovoga programa podržali su Calzedonia Grupa i Međunarodni odbor Crvenoga križa s ciljem osvještavanja šire zajednice o važnosti skrbi za starije i nemoćne u vremenu pandemije.

“Grupa Calzedonia prihvatila je poziv Hrvatskog Crvenog križa za sudjelovanje u ovoj hvalevrijednoj akciji jer vjerujemo da zajedničkim nastojanjima možemo pridonijeti spriječavanja širenja zaraze koronavirusom, osobito među ranjivim skupinama”, istaknula je Nevenka Benčić iz Calzedonia grupe.

Program Čuvajmo ih građani mogu podržati donacijom putem 2D koda i uplatom na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa HR6923400091511555516 (poziv na broj 625).