U Klanjcu je u petak, 3. srpnja 2020. godine, održana konferencija za medije na temu sigurne kuće u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Župan Željko Kolar je istaknuo kako kao društvo moramo imati nultu toleranciju na bilo kakav oblik fizičkog i psihičkog zlostavljanja te da će Krapinsko-zagorska županija na jesen dobiti sigurnu kuću u kojoj će se moći skloniti žrtve nasilja. Nakon što je prošle godine sklopljen sporazum o suradnji na projektu sklonište za djecu i odrasle osobe koje su žrtva obiteljskog nasilja ‘Novi početak’, između Krapinsko-zagorske županije i Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije, pronađen je objekt koji će služiti kao sigurna kuća te je s vlasnikom objekta potpisan ugovor za korištenje na 5 godina. Objekt je kompletno preuređen i prilagođen potrebama žrtva nasilja te je osiguran i sigurnosni dio, još samo nedostaju minimalni uvjeti za početak rada sigurne kuće, koje dodjeljuje resorno ministarstvo, kako bi sigurna kuća i službeno počela s radom.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je sigurna kuća tajno sklonište za sve one koji su se našli u vrtlogu obiteljskog nasilja te mjesto koje pruža sigurnost i šansu za novi početak, te je posebno izdvojila i važnost preventivnog i savjetodavnog rada sigurne kuće.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Davor Šimunović zahvalio je Županiji na dobroj suradnji i rekao kako su na projektu zaposlene dvije radnice, socijalna radnica i asistentica u skloništu, napravljeni su brojni kontakti s drugim sigurnim kućama i edukacije te su djelatnice spremne za početak rada.

Zamjenica župana Jasna Petek također je dodala kako je nadležno ministarstvo objavilo i novi ograničeni javni poziv u okviru kojeg prijavitelj može biti i Krapinsko-zagorska županija, te sada pripremaju novi projekt u kojem su prijavitelji.