Rezolucijom 42/112 od 7. listopada 1987. Generalna skupština UN-a obilježila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i međunarodnim trgovanjem drogama.
I ove godine slogan pod kojim se obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga glasi: „ Zdravlje za pravdu. Pravda za zdravlje.“  Svjetska zajednica želi potaknuti svakog pojedinca na aktivno razmišljanje o opasnosti i rizičnosti uzimanja droga.

Obilježavanje ovog dana u suradnji s medijima, nevladinim organizacijama i ostalim relevantnim institucijama uključenim u suzbijanje zlouporabe opojnih droga,  ima za cilj upozoriti što veći broj građana na problem raširenosti zlouporabe opojnih droga i zajedničkim snagama se suprotstaviti ovom ozbiljnom problemu današnjice. Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije i Udruga za prevenciju i liječenje ovisnosti “Moji dani”, obilježili su danas Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini. Građanima su podjeljeni leci, brošure te drugi promotivni materijali s porukom o štetnosti droga, prevenciji ovisnosti i posljedicama koje one izazivaju u društvu.