Mjere samoizolacije, socijalne distance, ograničenja kretanja, škola kod kuće, rad od kuće i gubitak radnog mjesta samo su neke promjene u životnoj rutini koje zahtijevaju prilagodbu svih stanovnika i nekima je u toj prilagodbi na novonastalu situaciju potrebna pomoć.

Samoizolacija predstavlja nekima izazov i čak ugodnu promjenu, a drugima čak dramatični preokret normalnog dnevnog ritma i načina življenja. Mnogima je i sama promjena rutine stresna, a zatim pritisak dodaju odvojenost, restrikcije na kretanje, boravak uglavnom u zatvorenom, stoga Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije pruža podršku osobama koje su trenutno u izolaciji i to kroz pružanje informacije o učinkovitim načinima nošenja sa stresom koji im u toj situaciji mogu pomoći, putem telefonske linije i od sada i putem elektroničkog savjetovanja.

Do sada je na telefonskoj liniji zaprimljeno ukupno 84 poziva. Najčešća pitanja koja korisnici linije postavljaju, vezana su uz protokol postupanja prilikom provođenja samoizolacije, odnosno prilikom uočavanja prvih simptoma Covid-a 19. Također, javljaju se i korisnici koji se suočavaju sa neugodnim emocijama poput straha, panike, ljutnje i bespomoćnosti zbog cjelokupne situacije te im se putem telefonske linije daje prostor u kojem mogu podijeliti i izraziti ono što im je teško i zahtjevno u ovoj situaciji.

Podrška je dostupna na broju 091/1995005 i putem elektroničkog savjetavanja na psihosocijalnapodrska.kzz@gmail.com svaki dan od 7.00-22.00 sata.

          Preporuke za osobe u izolaciji

  • Ostanite povezani i održavajte svoje društvene mreže. Čak i u situacijama izolacije, pokušajte što više zadržati svoju osobnu svakodnevnu rutinu. Ako su zdravstvene vlasti preporučile ograničavanje vašeg fizičkog socijalnog kontakta kako bi spriječile epidemiju, možete ostati povezani putem e-maila, društvenih medija, video konferencije i telefona.
  • U vrijeme stresa obratite pozornost na vlastite potrebe i osjećaje. Bavite se zdravim aktivnostima u kojima uživate i osjećate se opušteno. Redovito vježbajte, održavajte redovnu rutinu spavanja i jedite zdravu hranu.
  • Skoro konstantan protok vijesti o epidemiji može uzrokovati da se ljudi osjećaju tjeskobno ili tužno. Pratite ažurirane informacije i praktične smjernice u određeno vrijeme tijekom dana od zdravstvenih radnika i Nacionalnog stožera civilne zaštite, izbjegavajte slušanje ili praćenje glasina koje vam stvaraju nelagodu.