U sklopu „Programa suzbijanja bolesti ovisnosti i smanjenja štete” Ministarstva zdravstva provodi se prevencija ovisnosti sa djecom i mladima. Preventivni program sastoji se od radionica za učenike od 5. do 8. razreda Osnovne škole. Tema je radionice za učenike 5. i 6. razreda „Kako se oduprijeti lošim nagovorima” i za učenike 7. i 8. razreda „Donošenje odluka”. Kroz radionice se vježbaju stvarne životne situacije i osnažuje ličnost za zadržavanje i poštovanje osobnog stava; podizanje samopouzdanja i pozitivno mišljenje o sebi. Činjenica jest da ne možemo djecu izolirati od štetnih utjecaja te ih u skladu s tim od najranije dobi treba učiti stavovima i vještinama ponašanja, kako bi znali prepoznati rizike i opasnosti i bili u stanju oduprijeti im se te si tako osigurati siguran i zdrav život.

Tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.) voditeljica programa Valentina Klasiček, mag. soc. rada provela je 6 radionica u 3 Osnovne škole na području Krapinsko-zagorske županije.

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije i Udruga za prevenciju ovisnosti, pomoć ovisniku i povremenom uzimatelju opojne droge i obitelji „Moji dani“ obilježili su Mjesec borbe protiv ovisnosti 05.12.2019. godine na trgu Ljudevita Gaja u vremenu od 10.00-12.00 sati. Postavljen je info pult, te su se dijelili leci, brošure i drugi edukativni materijali vezano uz prevenciju ovisnosti o ilegalnim drogama, alkoholu, internetu, klađenju i sl., te suveniri koje izrađuju korisnici tijekom terapijskog procesa, a povodom božićnih blagdana. Ovakve zajedničke aktivnosti raznih udruga dokaz su dobre suradnje u prevenciji ovisnosti te se na ovakav način dopire do šire javnosti kako bi bili informirani i osobno utjecali na prevenciju rizičnih ponašanja.