Europska komisija je 2007. godine proglasila Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima koji se obilježava 18. listopada. Europski dan trgovanja ljudima obilježava se različitim aktivnostima koje imaju za cilj educiranje mladih, te podizanja svijesti šire javnosti o ovoj problematici koja na najgrublji način krši temeljna ljudska prava i koje se s punim pravom naziva modernim oblikom ropstva 21. stoljeća. U Srednjoj školi Krapina je u četvrtak, 19.listopada, održana radionica na temu prevencija trgovanja ljudima, a održali su je volonteri Lora Krkalo, Ivan Borlinić i Ana Tušek s učenicima 3. razreda gimnazije.

Putem vršnjačke edukacije i rada u grupama učenike se nastoji upoznati s ovim velikim problemom, s naznakama gdje mladima vreba opasnost; ekskurzije, prva zaposlenja, izlasci, studij, načinima na koje mogu biti uvučeni u trgovinu ljudima, upoznati ih sa skrivenim načinima manipulacije, a posebice postupcima kojima mogu izbjeći da postanu žrtve trgovanja ljudima, kao i institucijama, organizacijama i udrugama koje pružaju ili mogu pružiti pomoć u slučajevima trgovanja ljudima. Mladi su dobili napomene kako se ponašati kad prihvaćaju posao, kada putuju, što obaviti prije kretanja na put, kako se ponašati u stranoj državi, gdje mogu potražiti pomoć i savjet.

Volontere je za provođenje vršnjačke edukacije na temu prevencije trgovanja ljudima educirala Valentina Klasiček, mag. soc. rada iz Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije.