Svjetski dan hepatitisa obilježava se svake godine 28. srpnja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) povodom tog dana želi podići svjesnost o globalnoj opasnosti od bolesti virusnog hepatitisa. Virusni hepatitis je upalna bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa. Postoji pet različitih virusa hepatitisa: virus hepatitisa A, B, C, D i E. Virus hepatitisa jedan je od vodećih uzročnika smrti u svijetu i uzrokuje više od 1,34 milijuna smrti godišnje. U ovom trenutku 90 posto osoba zaraženih hepatitis B virusom i 80 posto osoba zaraženih hepatitis C virusom nije svjesno da su bolesne. Virus hepatitisa B i hepatitisa C zajedno uzrokuje 80 posto slučajeva karcinoma jetre u svijetu.  Dostupnošću učinkovitog cjepiva i liječenja za hepatitis B i lijeka koji može postići izlječenje za hepatitis C,  otvara se mogućnost eliminacije bolesti virusnog hepatitisa.

U Hrvatskoj se procjenjuje da je oko 25 000 osoba zaraženo hepatitis B virusom, a oko 40 000 osoba zaraženo hepatitis C virusom.  Nacionalnu kampanju Svjetskog dana hepatitisa u Hrvatskoj  „Sve o hepatitisu“ odobrilo je Ministarstva zdravstva RH. Stručni partneri kampanje su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ iz Zagreba.  Kampanju podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski Crveni križ, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu. Udruga „HUHIV“ nositelj je Nacionalne kampanje „Sve o hepatitisu“.

Cilj  kampanje je predstavljanje javnosti mobilne aplikacije „Sve o hepatitisu“ i internetske platforme www.hepatitis.hr kao glavnih mjesta širenja javnozdravstvenih informacija o bolestima hepatitisa.

Pridružite se obilježavanju Svjetskog dana hepatitisa pristupanjem  mobilnoj aplikaciji „Sve o hepatitisu“ i internetskoj platformi www.hepatitis.hr. Informirajte se, testirajte se, liječite se. Budite zdravi!