img_2858img_2860

Pri Društvu Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije djeluje program Ministarstva zdravstva „Program suzbijanja bolesti ovisnosti i smanjenja štete“. Ciljevi Programa su:

  1. smanjenje zdravstvene i socijalne štete nastale kao posljedica ovisnosti o drogama,
  2. prevencija zaraze i daljnjeg širenja HIV/AIDS, hepatitisa i drugih krvno/spolno prenosivih bolesti
  3. destigmatizacija ovisnika

Aktivnosti Programa su i obilježavanje datuma važnih za problematiku ovisnosti s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti.

U suradnji s partnerom na programu udrugom „Moji dani“- udruga za prevenciju ovisnosti, pomoć ovisniku i povremenom uzimatelju opojne droge i obitelji, prepoznali smo potrebu za osmišljanjem programa koji pružaju neformalnu i dodatnu podršku ovisnicima, u kojima oni mogu sudjelovati u slobodno vrijeme, a koji promiču sveobuhvatno zdrave i konstruktivne životne stilove i učenje novih vještina. Osim toga, s obzirom da se ovisnici vrlo često ne mogu uspješno uklopiti u društvenu sredinu zbog mnogih razloga, poput javnog mišljenja o problemu ovisnosti o drogama i potpore šire socijalne sredine, potrebno je kontinuirano raditi na destigmatizaciji ovisnika.

Tim povodom u Mjesecu borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.), s ciljem destigmatizacije ovisnika u lokalnoj zajednici, uključili smo korisnike Terapijske zajednice „Moji dani“ u provođenje kreativnih radionica s korisnicima Dnevnog boravka 60 plus u GDCK Krapina.

Prva kreativna radionica je održana danas, 21.11.2016. od 9.00-10.30 sati, izrađivali i bojali su se ukrasi od gipsa i božićni ukrasi. Radionica je protekla u ugodnom razgovoru i druženju, međusobnom prihvaćanju, riječima podrške, te su sudionici međusobno razmijenili svoje radove kao poklone. Dogovorena je i druga radionica koja će biti održana 02.12.2016., kada će se izrađivati kuglice za bor od papira.